Sárkánylovas

A Holnemvolt Fesztivál hivatalos blogja. Hírek, történetek, fellépők, storytelling.

Friss topikok

  • rigó04: én meg itten írtam rólatok: blackoriole.blogspot.com/2012/04/holnemvolt-fesztival-2012-nemzetkozi.... (2012.04.19. 14:42) Egy elvarázsolt hétvége

Mesélő tálak

holnemvoltfesztivál 2012.03.18. 01:28

Mesélni nemcsak szavakkal lehet, hanem történeteket megjelenítő tárgyakkal is. A Holnemvolt Fesztivál kísérő kiállításán három fiatal tervező üvegből és porcelánból készült képekkel elevenít meg olyan személyes meséket, amelyekhez az ihletet családi élmények, regények, emlékek jelentik.



 

 

A porcelán és az üveg olyan anyagok, melyeknek alakításakor az alkotó rákényszerül a mondanivaló alapos átgondolására: a technológiai folyamatok hosszú ideig tartanak, a matéria roppant drága, ezért ezekben a tárgyakban töményen jelenik meg a történet, a mese. Hosszan kell nézni őket, hogy a mese, dráma, a tragédia vagy a komédia átgondolt szövete kibomoljon, és sok múlik a néző asszociációs érzékenységén is.

A három Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett művész különböző utakon jár, mégis van valami közös az alkotásaikban. Grünfelder Judit alkotásira a fotorealisztikus, mágikus realizmus jellemző, Szilágyi Csilla meseillusztráció-szerű rajzos-vonalas világot teremt, Lublóy Zoltán pedig vicces, szürreális tárgyakkal mesél.


Hogyan tud "mesélni" egy üvegtál?

Grünfelder Judit:
A tálakon megjelenő képeken keresztül. Fotókat montázsolok össze kéttónusú grafikákká, sziluettek, árnyékok képződnek, ezekből a néző maga rakja össze a történetet.

Szilágyi Csilla:
A tálak mintáit mindig én rajzolom. Van amikor egy megtörtént trauma kapcsán feltörő érzést rajzolok ki magamból, ez a pitypangos tál, ami az elengedés szépségéről szól. De van, amikor lineárisan követhető a történet menete a tálon, hol nyilacskákkal mutatva merre tart a sztori, hol pöttyökkel, hol vonalakkal…

Lublóy Zoltán:
A meglepő grafikai megoldásokon keresztül. A mesebeli torz lények, állatfigurák kortárs művészeti kontextusba helyezve új értelmet nyernek számomra.


Milyen élmények, tapasztalatok jelentették az inspirációt?

Grünfelder Judit:
Ezeknél a tálaknál az új életszakasz kezdete, a gyerekeim születése volt az inspiráció.

Szilágyi Csilla:
Változó. Néha saját történet, néha a barátaim egy-egy fontos története… mindig van valami story.

Lublóy Zoltán:
A szürreális elképzelések, a szabad asszociációk, a mesék világa…


Storytelling bowls - Mesélő tálak kiállítás
2011. április 4-16.
A Holnemvolt fesztivál kísérő programja a Birs Bisztróban.  

A kiállítás megnyitója:
április 4. 19:00h, Birs Bisztró, Budapest, Ráday utca 49.

A kiállítást megnyitja: Körmendy Petra, a fesztivál főszervezője, evangélikus lelkész
Mesél: "Felhőtlépő" Fekete Gy. Viktor mesemondó
A megnyitón udun zenél: Mihály Gyula kerámikusművész
A megnyitó után 20:00 órakor az Ágoston Béla etno-jazz klub gondoskodik a zenéről.

Kiállító művészek:
Grünfelder Judit üvegtervező iparművész
Lublóy Zoltán porcelántervező művész
Szilágyi Csilla üvegtervező művész

Kurátor: Szilágyi Csilla


(Minket nagyon érdekelt, hogy mi az az udu. Nos: az udu egy kerámiából készült afrikai tradícionális dob. Eredetileg Nigériából származik, az „udu” szó jelentése tál, vagy edény. Régen a nők a vízhordó edényükön doboltak, így alakult ki ez a hangszer. Az udu eredeti formája is olyan, mint egy nagy vizeskorsó. Mihály Gyula kerámiaművész nem csak játszik ilyen hangszeren, hanem elő is állítja őket, új formát adva a funkciónak.)

Címkék: fesztivál kiállítás üveg porcelán zoltán szilágyi judit storytelling birs csilla mesélő holnemvolt tálak grünfelder lublóy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanylovas.blog.hu/api/trackback/id/tr784323088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása